Wat is boylesque?

Boylesque

Boylesque (een woordspeling dat “Boy” en “Burlesque” combineert), ook bekend als “Bro-lesque”, Manlesque of gewoon “Male Burlesque” is de mannelijke kijk op Burlesque en kan omschreven worden als strippen met een verhaal.

Boylesque is ontstaan een aantal jaren na de vrouwelijk variant Burlesque, rond 1880. Echter, net zoals bij Burlesque, was er reeds eeuwen ervoor een voorloper van boylesque namelijk cross-dressing & drag. Denk hierbij aan de uitsluitend mannelijke acteurs die in Griekse theaterstukken eveneens de vrouwelijke rollen op zich namen.

De eerste mannelijke Burlesque ster was Henry Dixey. Hij trad meer dan 1000 keer op met zijn komedie tableaux act ‘Adonis’ in de jaren 1880. Het aanblik van zijn gespierde kuiten in witte panty’s kreeg Victoriaanse vrouwen in zwijm. Dixey definieert de categorie ‘de perfecte gentleman’ binnen Boylesque.

De tweede belangrijkste mannelijke burleske ster was Eugene Sandow die de ‘mens als dier/sekssymbool’ categorie van mannelijke Burlesque definieerde. Sandow was zeer beroemd en trad naakt op met een vijgenblad. Hij werd zo populair dat bijna elke vrouw van die periode een foto van hem in haar boudoir had. Hij is nu ook gekend als “father of modern bodybuilding”.

Aangezien een man (of zich als man identificerend persoon) slechts één hotspot heeft, in tegenstelling tot vrouwen, neemt naaktheid (zelfs als er niets te zien is) een grote rol in tijdens acts. Weinig mensen zijn immers gechoqueerd bij het zien van een ontblote mannelijke borstkas.

Boylesque bleef erg populair in Amerika tot de jaren 1920. Door de depressie ging de scene underground. Tegelijkertijd groeide de populariteit in de theaters van Berlijn en Parijs. In de late jaren 1940 keerde het in volle glorie terug naar de Amerikaanse podia.

De eerste gelicencieerde stripclub in Amerika was de Tom Kat rond 1960. De term boylesque dook toen voor het eerst op in Hollywood. Burlesque kreeg een dip in populariteit na 1960 en zo ook Boylesque. De stijl kwam terug enkele jaren later dan Burlesque (eerder eind 1990) door Tigger!, strippend in Burlesque stijl in het gezelschap van Julie Atlas Muz en Dirty Martini.

Tegenwoordig bestaan er ook binnen boylesque verschillende stijlen, zoals:

  • ‘de perfecte gentleman’, al dansend in kostuum met comedy-acrobatie en/of circus invloeden.
  • ‘het sekssymbool’ met grote focus op strippen en mannelijkheid showen in de stijl van chippendales & magic mike.
  • ‘queerlesque’ dat de grenzen tussen mannelijk en vrouwelijk aftast en je kijk op gender uitdaagt met crossdressing en drag.

Bronnen & good reads:

http://www.burlesquehall.com/boylesque-in-a-nutshell/
http://operetta-research-center.org/boylesque-meet-mr-henry-e-dixey/
https://www.huffingtonpost.com/entry/boy-oh-boy-lesque_us_57629f2ee4b02081542fcb5d
https://www.huffingtonpost.co.uk/barbara-brownie/boylesque-gender-construc_b_13429970.html
https://thetheatretimes.com/boylesque-redefines-burlesque-masculinity/

Wil je zelf de prachtige kunstvorm Boylesque leren? Bij Sinners Dollhouse kan je terecht voor Manlesque, een mannelijke kijk op burlesque die de gentleman combineert met het sekssymbool. Schrijf je in voor onze Manlesque lessen of workshops.