Tegenwoordig bestaan er veel verschillende stijlen van burlesque, gaande van intieme striptease vibes tot een visueel showgirlspektakel. Maar ken je ook cheesecake burlesque? Lees hier wat cheesecake burlesque inhoudt, waarvan het komt en enkele typische kenmerken van de stijl.

Cheesecake en beefcake

De term cheesecake kan al teruggevonden worden in poëzie van Groot-Brittannië uit 1660. Daar werd deze gebruikt om zeer aantrekkelijke of promiscue vrouwen te beschrijven. 

Cheesecake, wat dus niets met eten te maken heeft, is vooral gekend als een Amerikaans slang-woord voor semi-naakte pin-up kunst. Pin-up kunst was immers taboe in het begin van de jaren ‘20. Pin-ups kon je vinden als o.a. tekeningen, schilderijen, illustraties, foto’s  in magazines, postkaartjes en in kranten. Pin-up kunst was bedoeld om aan de muur gepind te worden (Engels: to be pinned-up). Dit was zeer populair in de jaren 1930-50. Kunstenaars zoals Gil Elvgren, Vargas en Briben creëerden schattige taferelen van mooie dames met een sexy ondertoon die vandaag populair blijven in boeken, kalenders en natuurlijk ook Burlesque. Denk hierbij aan schattige, humoristische maar toch ook brutale poses waarbij bijvoorbeeld door een ondeugende windvlaag de rok omhoog vliegt en meer been of lingerie zichtbaar is dan ‘de bedoeling’ is.


Beefcake is de mannelijke versie van de term cheesecake. Dit zijn aantrekkelijke foto’s en afbeeldingen van mannen, en veelal mannen met een ontbloot gespierd bovenlijf. Het is een vorm van glamourfotografie waarin een gespierd mannenlichaam wordt afgebeeld om de fysieke aantrekkingskracht te benadrukken. In de jaren ’40 nam het aantal shirtloze foto’s van aantrekkelijke sterren (acteurs, muzikanten enz.) toe en in de jaren ‘50 begonnen filmtijdschriften bekende acteurs in zwemkleding af te beelden. In dezelfde periode had je ook de opkomst van bodybuildingmagazines, die tot op de dag van vandaag populair blijven. Maar beefcake is ook terug te vinden op groot scherm, zo zijn er sindsdien meer en meer gespierde filmsterren nauwelijks gekleed te zien in o.a. actie- en avonturenfilms.

Ryan Reynolds – beefcake

Cheesecake burlesque

Cheesecake burlesque is een energetisch en op semi-naakte pin-up kunst geïnspireerd classic burlesque sub-genre. De stijl wordt gekenmerkt door humor, (zelf)spot, dwaze aspecten en vrolijke, brutale, onschuldige & speelse overdreven vrouwelijkheid. Heel typerend zijn de grote cartoonogen en overdreven pin-up gezichtsexpressie. Het is een voor vele toegankelijke stijl met zowel sexy als humoristische kantjes. Cheesecake nodigt uit om speels en brutaal te zijn zonder overduidelijk seksueel of agressief over te komen. Een speelse kus blazen met een vette knipoog, je rok net dat ietsje te hoog opheffen of een boa die per ongeluk valt… het kan allemaal. Het draait immers om plezier, een verhaal vertellen en overdreven emoties overbrengen door bijpassende gezichtsexpressie (van blij en aangenaam verrast tot verdrietig of boos). Vooral dit laatste is zeer typisch voor de stijl en geeft het dat humoristische kantje.

Er is geen specifieke cheesecake muziekstijl, maar veelal kiest men eerder upbeat muziek met duidelijke ritmes of accenten om mee te spelen. Muziek met tekst leent zich vaak goed tot deze vorm van burlesque, je kan immers de tekst of de delen ervan verhalend uitbeelden.

Cheesecake burlesque ep0 Intro (English)

Cheesecake burlesque look & icoon

Een algemene Cheesecake look is deze van een kleurrijke pinup. De fetish voor lingerie met stockings en jaretelle, vertaalde zich duidelijk op burlesque podia in de jaren 50.
Een bekend icoon uit de jaren ’50 dat vele burlesque artiesten inspireert binnen de cheesecake stijl is pin-up model Betty Page. Met haar mooi maar bescheiden voorkomen, grote glimlach, brutale ogen en ondeugende taferelen belichaamt ze de stijl. Ook in haar fetish foto’s behoudt ze een meisjesachtige speelsheid. Niet alleen haar foto’s zijn de moeite om te kijken, maar ook haar performance als assistente van burlesque legende Tempest Storm in de film Teaserama.

Geboeid door Cheesecake burlesque?

  • Laat je inspireren door onze online Cheesecake burlesque minireeks.
  • Wil je meer Cheesecake leren?
    • Doe mee met de gezichtexpressie & poses masterclass ‘The face-off’.
    • Houd onze website en sociale media in het oog voor de Cheesecake thema-lessenreeks van Lilith D’Licious.
  • Graag meer lezen?
    • The art of pin-up – Dian Hanson , 2014.

Lilith D’licious 
Headmistress of Sinners Dollhouse

Lilith D’licious – sharpics photography

Bronnen
The burlesque handbook by Jo Weldon
Pretty things by Liz Goldwyn
Burlesque, the art of tease by Dita Von Teese