Bump ‘n’ grind is een vintage stijl binnen BurlesqueOntdek de geschiedenis, de basis bewegingen, typerende muziek en de klassieke danskostuums horend bij deze burlesque stijl.

De dansbewegingen zijn geïnspireerd door buikdans, meer bepaald door de 3 buikdanseressen van Little Egypt en hun ‘Hootchy Kootchy’ show ‘The Streets Of Caïro’ in 1893 op de wereldtentoonstelling in Amerika. De dansstijl kan omschreven worden net zoals de danseressen aangekondigd werden op de wereldtentoonstelling: “When she dances, every fiber and every tissue in her entire anatomy shakes like a jar of jelly from your grandmother’s Thanksgiving dinner”.

De blote buiken en trillende borsten en billen choqueerden het Amerikaanse volk en inspireerden tal van Burlesque artiesten om er hun eigen stijl van te maken. De klassieke buikdansbewegingen en -kostuums kregen een nieuwe vorm wanneer deze gecombineerd werden met de typische cheeky Burlesque gezichtsexpressie en stripelementen. De Burlesque Bump ‘n’ grindstijl werd razend populair, vooral in de jaren 1950 en kent ook nu nog vele liefhebbers.

Burlesque bump ‘n grind is een energetische stijl met een ‘right-in-your-face’ attitude. Het draait om vloeiende heupbewegingen, afgewisseld met felle accenten en (na)trillende vrouwelijke vormen. Enerzijds heb je de bumps, de korte en sterke heupbewegingen op de beat van de muziek/drum. Deze bewegingen kunnen zowel zijwaarts, achterwaarts als  voorwaarts gemaakt worden en dit met de heupen/het bekken. Vooral dit laatste is zeer typisch voor de stijl en geeft de dans meteen een naughty kantje. Anderzijds heb je de grinds, wat straattaal is voor “een erotische rotatie van de heup en bekken”. Deze circulaire en golvende heupbeweging maakt de dans zeer vrouwelijk en passend op tragere muzikale stukken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van andere buikdansbewegingen, zoals shimmies met borsten en billen alsook klassieke Burlesque moves en stripelementen. In bump ‘n’ grind wordt er gespeeld met hoge en lage bewegingen en wordt er ook gedanst in gehurkte positie. De klassieke bump ’n’ grind-bewegingen kan je op verschillende manieren variëren (staand, gehurkt, als voorovergebogen).

Bump ‘n’ grind is een zeer muzikale stijl, waar sterk gespeeld wordt met de ritmes van de muziek. Een goed bump ‘n’ grind nummer heeft een sterke beat, afgewisseld met tragere muzikale stukken. Ook door te spelen met de ritmes, zoals een trage bump of enkele snelle bumps achtereen, maakt dat je vlot kan variëren en de choreografie uitdagend kan maken. Benieuwd naar een klassiek bump ‘n’ grind nummer? Luister dan naar ‘Bumps and grind by Sonny Lester Orcherstra’.

Sherry Britton – Bump and grind

De Bump ‘n’ grind artiesten van het gouden era in Burlesque droegen extravagante en zwaar versierde avondjurken met lange handschoenen, die werden uitgetrokken tijdens het eerste deel van de act. Het grootste deel van de act werd er gedanst in een triangle bra (driehoekige beha zonder beugel), een bijpassende string en een paneelrok om het geheel af te werken. Soms werden er meerdere paneelrokken boven elkaar gedragen, vaak met een bijpassende shimmy riem (zoals buikdansers). De kostuums bevatten doorgaans  franjes en zwierige stoffen die zowel de vloeiende als sterke bewegingen benadrukken.

Tempest Storm en Betty Rowland “Ball Of Fire zijn gekende iconen van de jaren ‘40-’50 en gekend om hun bump and grinding.

Bump and Grind basics ep0: Intro (English)

Gebeten door Bump ‘n grind?

Veel shimmy & shake plezier!

Lilith D’Licious
Headmistress of Sinners Dollhouse

Bronnen
https://bluestockingmagazine.com/2014/08/12/history-of-burlesque-little-egypt-and-the-chicago-world-fair/
The burlesque handbook by Jo Weldon
http://www.mortaljourney.com/2010/11/all-trends/hoochie-coochie-dance
https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Egypt_(dancer)
https://www.streetswing.com/histmai2/d2egypt1.htm