Trick or tease little pumpkins…
Palmyra La Diva tovert uit haar heksenhoed een blog over Burlesque en Female Empowerment!
Wees niet bang, want deze spooky post heeft absoluut een happy ending 😉

Burlesque heeft nog nooit zo een grote opleving gekend als vandaag. Bij Burlesque wordt er vaak gedacht aan tepelkwastjes, weinig verhullende kledij en striptease, maar het is veel meer dan dat! Burlesque is één van de entertainmentvormen die inzet op het versterken van vrouwen. Het gaat niet zozeer om wat je laat zien, maar meer over hoe en het ‘tease’-gehalte. Je kan het publiek bijvoorbeeld teasen door net iets NIET te laten zien.

Sommigen zijn van mening dat Burlesque een eerder regressieve kijk heeft op de vrouw in de maatschappij. Burlesque zou vrouwen seksualiseren en objectiveren. Het zou de vrouwenemancipatie, waar vroeger zovele vrouwen voor gevochten hebben, ten wankel brengen. In het Verenigd Koninkrijk is er zo de tendens geweest om Burlesqueoptredens te annuleren, omdat ze vrouwonvriendelijk zouden zijn. In Amerika was er dan weer een oudere generatie Burlesqueperformers die de neo-Burlesque verwierpen, omdat ze gebaseerd zou zijn op mainstream seksidealen en focust op de seksuele opwinding van mannen. Als we terug in de tijd gaan stellen we eveneens vast dat in de jaren ‘60 de protestacties van feministen mee de oorzaak waren van de marginalisering van Burlesque. Volgens Tempest Storm (een absolute Burlesquelegende) is Burlesque daarom hoofdzakelijk een underground entertainmentvorm geworden en voor lange tijd ook gebleven.  

Het probleem met deze visie is dat Burlesque wordt aanzien als een manier om mannen te plezieren. Burlesque draait echter om vrouwen die genieten van dans, muziek en zichzelf willen zijn (al dan niet via een alter ego). De focus ligt op het vergroten van het zelfvertrouwen van vrouwen en niet op het genot van het publiek. Als publiek mag je jezelf gewoon gelukkig prijzen dat je mag kijken naar fantastische vrouwen die plezier hebben in wat ze doen. Burlesque is één van de weinige entertainmentvormen die aan vrouwen van alle soorten en maten een platform biedt om zichzelf te zijn. Het inspireert vrouwen om zich goed te voelen in hun vel. Daarnaast is het zeer versterkend om op een podium jezelf te tonen en kwetsbaar te durven opstellen door zelf te bepalen hoe je jezelf toont en welk kledingstuk er al dan niet uitgaat.

 

 

 

Laat vrouwen vrouw-zijn, ieder op haar eigen unieke manier. Het in de plaats van zelfverzekerde dames bepalen hoe zij zich zouden moeten profileren en tonen is het tegenovergestelde van wat we feminisme kunnen noemen. Het erkennen van de eigen vrouwelijkheid, sensualiteit en seksualiteit lijkt zo wel als bedreigend te worden ervaren. Net die seksualiteit en sensualiteit erkennen en een plaats geven (al dan niet op een podium) is wat we, volgens mij, kunnen plaatsen onder de vierde golf van het feminisme. Het blijft in onze huidige samenleving soms moeilijk voor vrouwen om hun seksualiteit te uiten. Denk maar aan de vrouw die er toch openlijk voor uitkomt en die ‘slutshaming’ ervaart of de vrouw die dit liever voor zichzelf houdt en wordt aanzien als preuts. Een ander voorbeeld is de vrouw die lastiggevallen wordt op straat en de opmerking krijgt dat ze vermoedelijk te weinig verhullende kledij droeg. Het is voor vrouwen vaak moeilijk om aan de (ongeschreven) verwachtingen en eisen van de samenleving te voldoen. Veel vrouwen kunnen bevestigen dat ze geregeld te maken krijgen met  kritiek op hun vrouw-zijn.

Burlesqueperformers hebben niet altijd een klassieke dansopleiding genoten. Desondanks schrikt het hen niet af om hun genot te vinden in dans en schamen ze zich niet voor hun plaatsje binnen de Burlesquescene (ondanks de mogelijk veroordelende visies van de mensen rondom hun). Als vrouw die keuze maken is een feministische actie op zich! Doordat steeds meer mensen hun weg vinden binnen de Burlesquescene is het als kunstvorm steeds meer uit de zogenaamde achterkamers kunnen ontsnappen. De heropleving scheidt ook vaak het eenentwintigste-eeuwse Burlesque van “strippen”. Het keert zich ook af van bepaalde sociale kwesties die verband houden met de seksindustrie (bijvoorbeeld misbruik of objectivering). Dit maakt dat vrouwen kunnen genieten van Burlesque als een empowerende, feministische kunstvorm.

Kortom, Burlesque is puur feminisme en draagt vrouwen op handen (dit geldt ook voor onze geweldige Boylesquers trouwens)! Laten we onze seksualiteit, sensualiteit, maar ook ons eigen lichaam omarmen en genieten van de kracht die het ons geeft!  

Laat je eigenheid tonen!

Palmyra La Diva

Wicked witch of the Sinners Dollhouse entourage 😉

 

Bronvermelding:

https://www.bbc.com/news/uk-england-25782781

https://blog.oup.com/2017/09/burlesque-feminism-video/