Burlesque basic must-haves

burlesque attributen

Wat steek je best in je glitterboekentas om het schooljaar als Burlesquedanser vlot te kunnen starten?
Ben je een beginnende Burlesquedanser of heb je al wat meer ervaring? Lilith D’Licious geeft je haar basic must haves om danslessen en repetities vlot te laten verlopen.

Wil je je comfortabel genoeg voelen om je eigen grenzen te verleggen tijdens de dansles of repetitie? Voorzie dan gemakkelijke kledij waarin je je vrouwelijk  voelt, en combineer dit met enkele showattributen.

 

Het begint met de keuze van je lingerie. Kies lingerie die goed zit, waarin je vlot  kan bewegen en die gezien mag worden als er per ongeluk toch iets zou komen piepen. Je kan om te beginnen kiezen voor een leuke beha en slip of full-out pin-up gaan met een bijpassende jarretellgordel. Zitten er stripelementen met lingerie in het dansstuk? Neem dan een tweede  beha mee om te kunnen oefenen.

Ga voor een sexy en comfortabel shortje, bijvoorbeeld een slaapshortje met kant of een shortje met ruches (trefwoorden in het engels: ruffle short, frilled knickers). Een hoge tailleslip of mooie shapewear kan natuurlijk ook. Wil je graag een extra vrouwelijke en/of schattige toets? Doe dan een leuk rokje of kleedje aan. Lekker klassiek Burlesque kan je gaan voor een korte tulerok (trefwoorden in het engels: short petticoat, mini tutu) of een bustle rok (trefwoorden in het engels: bustle skirt).

Het bovenstuk kan bestaan uit een top, t-shirt, korset, body, … . Ik geef de voorkeur aan een leuk topje of korset, want zweetplekken in een t-shirt vind ik  iets minder sexy ?. Heb je een leuk korset of korsetachtige top die bij je outfit past? Super! Houd hierbij wel rekening met de choreografieën die je gaat dansen! Niet elk korset (bijvoorbeeld met stalen baleinen) leent zich even goed voor elke choreografie.

Maak je outfit compleet met mooie nylons, hold-ups of stockings die passen  bij je jarretels. Verder is het leuk om af te wisselen met verschillende kleuren, versieringen, prints, visnetpatronen,… . Ben je van plan om grondbewegingen te doen? Voorzie dan een extra paar kousen, mochten ze sneuvelen tijdens  het enthousiast dansen. 

Wil je lang kunnen dansen zonder te veel last te hebben van je enkels of knieën? Investeer dan in een goed paar dansschoenen met een bandje, zoals latin dance shoes. Deze hebben een kussentje dat een deel van de schokken van het dansen vermindert. Schoenen met een bandje zorgen ervoor dat je tijdens het dansen je schoenen niet kwijtspeelt. Ga voor een hakhoogte waar je comfortabel op kan rondwandelen. Uiteraard kan je dit met oefeningen opbouwen tot je kan dansen op die hele mooie hoge hakken die je altijd al wou dragen. Ben je aan het repeteren voor een show? Neem dan zeker je performerschoenen mee om te oefenen. Snel last van je hakken of nog niet zo vertrouwd ermee? Neem dan ook een paar platte schoenen mee, zoals turnpantoffels met soepele zool, jazz- of ballet- oefenschoenen.

Werk je look af met bijpassende elementen, zoals: juwelen, haaraccessoires, make-up enzovoort.

Ben je gebeten door het Burlesque-virus? Dan kan het interessant zijn om te investeren in een aantal attributen die in veel Burlesquelessen en -shows gebruikt worden.

Een veren boa schreeuwt gewoon Burlesque en vind je gemakkelijk in carnavalswinkels, online of papier- en-decoratiewinkels. Verenboa’s kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten veren en heb je in verschillende groottes, kleuren en prijscategorieën (trefwoorden in het engels: feather boa). Maak je liever geen gebruik van dierlijke producten? Er bestaan verschillende veganistische alternatieven zoals een boa gemaakt van tule, organza of franjes (trefwoorden in het engels: vegan boa, fabric boa).

Lange satijnachtige handschoenen maken een outfit net dat ietsje glamoureuzer en zijn ideaal voor Burlesque strip-elementen. Ook deze vind je in carnavalswinkels en online (trefwoorden in het engels: opera length gloves).

Met een hoed kan je leuk dansen. Kies voor een stijl die bij je past of bij de sfeer van de act, zoals een tophat, cowboyhoed, …  Wil je er gemakkelijk mee kunnen dansen en je kapsel niet te hard in de war brengen? Neem dan eerder een hoed die iets te groot is dan één die te strak zit.

Handwaaiers geven niet alleen verkoeling in de zomer, maar zijn ook fijne dansattributen, zij het op zich of als oefening voor de grote showgirl verenwaaiers. Hand

waaiers heb je in verschillende stijlen: met prints, glitter, veren, … . Er zijn er die je kan sluiten en anderen die een vaste vorm hebben en niet sluiten. Voorzie meerdere handwaaiers, want je hebt ook  twee handen, twee borsten en twee billen ?.

Tepelplakkers (engels trefwoord: pasties) zijn een typisc Burlesque accessoire en vind je in verschillende vormen, stijlen, maten en al dan niet met een kwastje (engels trefwoord: tassle). Niet elke dansles of repetitie vereist natuurlijk pasties. Zit er een tassle twirl in het dansstuk? Neem dan je pasties met tassles mee. Je kan deze ook op een tweede  beha plakken om mee te oefenen als je niet zo graag met je ontblote borsten wil dansen.

Een (kamer)jas voor tijdens de pauze is geen overbodige luxe om je spieren niet te fel te laten afkoelen. Ook een kleine handdoek en een flesje water steek je best standaard in je danstas.

Geniet van je gevulde Burlesquetas!

Lilith D’Licious
Headmistress of Sinners Dollhouse