Burlesque in de Roaring Twenties

Niemand kan ontkennen dat de jaren twintig van de twintigste eeuw een bewogen tijd waren. De bijnaam Roaring Twenties komt van de vele economische en maatschappelijke veranderingen die we zagen tijdens dat decennium. Een euforisch begin boordevol optimisme en vooruitgang sloeg al snel om in een zware recessie. Maar wat heeft dat nu eigenlijk allemaal te maken met dansen en burlesque?

Tijdens de oorlogperiode werd openbaar dansen in heel wat landen verboden en wanneer mensen eindelijk terug mochten dansen, waren de afstandelijke ballroom dansstijlen duidelijk uit de mode. We zagen steeds meer energieke, vrije en sociale dansen zoals de Charleston, Foxtrot en Lindy Hop. De oudere generatie rolde zonder twijfel met de ogen bij het zien van deze frivole jonge dansers met losse moraal. Gedaan met de strakke dansen waarbij alles volgens de regels moest. In nachtclubs en buurthuizen werden dansmoves doorgegeven onder de dansers en kon je inspiratie overal halen. Zelfs de beurscrach kon hun enthousiaste dansen niet dempen!

Niet alleen het dansen werd vrijer, de kleren volgden dezelfde trend. De flapper-jurk gaf vrouwen een recht en jongensachtig figuur met zo weinig mogelijk nadruk op eventuele vrouwelijke rondingen en een zoom die langzaam maar zeker richting de knie kroop. Plots waren damesbenen zichtbaar, een illusie die extra gevoed werd met huidskleurige stockings. Ook decolletés en open ruggen waren niet meer weg te denken uit de mode, vaak versierd met sjaals en juwelen.

Voor de mannen ligt de nadruk vooral op uniformiteit, in keurige maatpakken en vilten hoeden. De werkende man droeg doorgaans een rubberen overjas over een flanellen hemd en overall van spijkerstof.

Niet alleen de kledij, maar ook de make-up werd beïnvloed door de innovaties van de jaren ‘20. Origineel ging het er niet om om je uiterlijk te veranderen, maar wel om je natuurlijke schoonheid te benadrukken. Hoe meer aanbod er echter kwam in de cosmetica, hoe het gebruikt werd als een manier om aandacht te trekken en het uiterlijk van filmsterren na te bootsen. Het schoonheidsideaal werd een porseleinen huid met een cirkelvormige, rode blush, dunne, donkere wenkbrauwen, rode lippen met uitgesproken cupid’s bow en donkere oogschaduw. Een heel herkenbare look die je kan zien op deze foto van Clara Bow.

Ook in de avondkledij lag de nadruk op bewegingsvrijheid. De dames droegen losse charleston-jurken met ongelijke zoom. Wanneer ze stilstonden bedekte deze de knieën, maar tijdens het dansen toonden ze plots een flirterige hoeveelheid been.

Ook mannen kozen voor soepele pakken waar ze gemakkelijk in konden dansen, in tegenstelling tot de stijve maatpakken van weleer.

Ook op politiek vlak wouden en kregen vrouwen meer vrijheid tijdens deze periode. Ze verkregen stemrecht en namen steeds actiever deel aan de arbeidsmarkt. Hoewel er zeker nog geen echte gelijkheid was tussen mannen en vrouwen, werden de eerste, belangrijke feministische stappen duidelijk gezet.

Maar dus, wat met burlesque?

Ook daar zie je duidelijk de invloed van de van de stijgende vrouwelijke vrijheid. Tijdens de Roaring Twenties maakt striptease duidelijk en onmisbaar zijn entree in de buresqueshows. Op deze manier probeerden ze op te boksen tegen de stijgende populariteit van radio en film. Dit was echter buiten het preutse Amerika gerekend, waar ze publiek (artistiek) naakt bij wet verboden.

Zoals elke wet had ook deze natuurlijk een achterpoortje en de riskante shows bleven verder gaan, met kleine G-strings en nipple pasties. Dan waren de dansers namelijk niet naakt… Zo blijft burlesque een platform waar de spot gedreven werd met de elite en maatschappelijke problemen.

Heb je de smaak van de Roaring Twenties te pakken?

  • Leer alles over burlesque in de Roaring Twenties in ons online lessenpakket [ENTER LINK HERE].

  • Neem een kijkje op de website van Apollo Swing als je graag meer sociale dansstijlen wilt verkennen.

  • The burlesque handbook, Jo Weldon, 2010.
    The costumes of burlesque, Coleen Scott, 2019
    Burlesque and the art of the tease, Dita Von Teese, 2006
    https://vintagedancer.com/1920s/1920s-dances/
    https://www.history.com/news/flappers-roaring-20s-women-empowerment
    https://www.bookofburlesque.com/dressing-in-1920s-style/

Vorige
Vorige

I am your biggest fan!

Volgende
Volgende

Wat is Burlesque nu eigenlijk?