Wat is Burlesque?

Burlesque

Burlesque is in oorsprong een podiumdans om te entertainen en het publiek te doen lachen, met een speels, uitdagend kantje. De oorsprong van het woord burlesque is burla, wat het Italiaans is voor ‘grapje’. Burlesque is geen dans met vaste pasjes en vaste muziekritmes, maar eerder een stijl waarbij alles draait om de kunst van het “teasen”, het verleiden!

Ieder kan burlesque op een andere manier omschrijven, deze kunstvorm heeft dan ook zeer veel veranderingen ondergaan in de afgelopen anderhalve eeuw.

In de jaren 1830-1840 ontstonden er volledige shows met dubbelzinnige en satirische humor, dans, zang, en goochelen. Deze burlesque shows waren een medium om te spotten met de hogere klassen van de maatschappij. Dit alles in gebeurde in gewaagde outfits, zeker ten opzichte van de Victoriaanse stijl van die tijd. Striptease was zeer uit den boze, maar tijdens deze shows durfden de artiesten hun enkel en pols ontbloot te laten zien en werden er nauw aansluitende pakjes gedragen die het de verbeelding wel heel gemakkelijk maakten.

Een bekende ster in de Victoriaanse burlesqueperiode was Lydia Thompson, die danste met haar British Blondes.

Rond 1920 werd striptease geïntroduceerd in burlesqueshows om een tegengewicht te bieden aan de opkomst van de radio en film, iets uitzonderlijks en gewaagd. De dagelijkse kledij werd korter en bloter dan de Victoriaanse kledingdracht. Zo werden ook de outfits van de dansers en acteurs nog korter en bloter. Er werd steeds verder gegaan in het strippen om volk te blijven trekken, tot er een wet ontstond in Amerika tegen publiekelijk naakt, ook in artistieke vorm. Om toch dezelfde populariteit te kunnen behouden werd er gestript tot bijzonder kleine G-strings en tepelpatches (pasties) met of zonder kwastjes . De gouden jaren van burlesque werden gekenmerkt door gigantische props/rekwisieten, extravagante decors en opvallende kostuums.

Lees meer over burlesque in de jaren 1920.

Enkele bekende performers in de jaren ’20, ’30 en ’40: Josephine Baker (foto), Sally RandGypsy Rose LeeLili St. Cyr

Door de opkomst van de porno-industrie in de jaren 1960 verminderde de burlesque scene spectaculair. Mensen waren minder enthousiast om een ticket te kopen voor een podium met dames die net niet naakt zijn, als ze volledig naakt kunnen zien op video of op tv in de late uren. Beetje bij beetje geraakte de burlesque scene terug in het onbekende. Onbekend werd onbemind

Dansers van de jaren ’50 en ’60: April March (was in 2014 op de burlesque hall of fame te zien), Blaze StarrTempest Storm (foto)

Rond 1990 kunnen we spreken van een heropleving van de burlesque van weleer, de zogenaamde ‘neo-burlesque’.

Tegenwoordig heb je veel verschillende invullingen van het woord burlesque, gaande van cabaret en variété-achtige shows met satire en spot, tot een visueel spektakel met extravagante, oogstrelende glitter-en-glamour showgirlroutines. Hieronder enkele van de vele burlesque subgenres.
Zo heb je de Classic American burlesque zoals in de jaren ’30 met striptease, zang, circuselementen, grote verenwaaiers, pluche boa’s en vooral veel vrouwelijk bloot op het eind van een nummer. Eén van de bekendste hedendaagse burlesque stripteuses is de beeldschone Dita Von Teese.
Bump ‘n grind is dan weer een op buikdans geïnspireerde vintage stijl binnen Burlesque.
Hiernaast is er ook de showgirl, glitter-and-glamour classic burlesque, eveneens met grote verenwaaiers, extravagante boa’s en stripelementen, maar waarbij de focus meer op “tease” ligt dan de “strip”. Deze stijl verwijst terug naar de burlesque van de begindagen met full shows, grote props, extravagante kostuums en sporadische striptease. Denk maar aan de film ‘Burlesque’ met Christina Aguilera en Cher.
Cheesecake is een op semi-naakte pin-up kunst gëinspireerd Neo-burlesque subgenre met veel (zelf)spot en humor.
Het Neo-burlesque genre Nerdlesque of geeky-burlesque laat zich inspireren door popcultuur, superhelden en villians, comics, films en boeken.
Een andere Neo-burlesquestroming is een eerder underground scene genaamd Gorelesque met absurde slapstick acts, gothic, fetish en horrorthema’s.

Enkele hedendaagse Burlesque iconen: Catherine D’LishDitta Von Teese (foto), Dirty Martini

Wil je zelf de prachtige kunstvorm Burlesque leren? Schrijf je dan in voor onze Burlesque lessen of workshops.
Meer interesse in het kijken naar prachtige dansende dames in dito kostuums? Kom dan genieten van een Sinners Dollhouse Burlesque show of boek ons op je volgend evenement.