Cheesecake, niet alleen een lekker dessert!

Er zijn heel wat verschillende stijlen terug te vinden onder de noemer ‘burlesque’. Het kan gaan van een intiemere striptease tot een extravagante showgirl performance, maar ook cheesecake burlesque is een heel bekende stroming. Lees verder om te ontdekken wanneer cheesecake ontstond, wat het inhoudt en wie het zo groot maakte!

Cheesecake en beefcake

De term ‘cheesecake’ komt voor het eerst voor in de Engelse poëzie in de zeventiende eeuw. Ze werd daar gebruikt om een heel erg mooie of juist losbandige vrouw te beschrijven. Enkele eeuwen later evolueerde de term verder om te verwijzen naar de typisch Amerikaanse, risqué pin-up afbeeldingen. Deze typische fotografie en tekenstijl bleef heel erg lang een onderwerp van taboo, want er werd toch meer getoond dan maatschappelijk aanvaardbaar. Desondanks werd deze stijl heel erg populair in de jaren ‘30 en ‘40.

Het zit hem in de naam: pin-up art was bedoeld om simpelweg op te hangen aan de muur. Artiesten binnen het genre (o.a. Gil Elvgren, Vargas en Briben) creëerden op het eerste zicht schattige scènes met een pikantere ondertoon wanneer de wind een rok plots hoger optilt dan bedoeld. Dit soort kunst blijft ook vandaag de dag nog heel populair in boeken, films en natuurlijk in de burlesque wereld.

Natuurlijk bleef dit niet alleen bij vrouwelijk schoon, ook mannelijk schoon werd doorheen de jaren op deze manier in de verf gezet. Het kind moet een naam hebben en dat werd hier ‘beefcake’. Deze stijl draaide minder om het schattige. De nadruk ligt voornamelijk op de gespierde lichamen van de modellen. In de jaren ‘40 zagen we steeds meer foto’s van filmsterren en muzikanten met ontbloot bovenlijf en in de jaren ‘50 kwam daar foto’s in zwembroek bij. Dat gecombineerd met de opkomst van de bodybuilding hype zorgde voor een immer stijgende populariteit. Tot de dag van vandaag kan je geen actiefilm kijken zonder minstens één halfnaakte, bezwete actieheld een indrukwekkende stunt te zien doen.

Cheesecake binnen burlesque

Nu, wat heeft dit alles met burlesque te maken? Wel, de populariteit van de pin-up fotografie was de inspiratie voor het ontstaan van deze energieke klassieke burlesque stijl. Ze wordt voornamelijk gekenmerkt door humor, (zelf)spot, ondeugendheid en een overdreven beeld van een onschuldige vrouwelijkheid. Daarnaast zijn de grote, cartooneske ogen gecombineerd met een overdreven expressie heel erg typerend voor cheesecake. Door de grote nadruk op humor en gespeelde onschuld is deze stijl heel erg toegankelijk voor zowel beginners als gevorderde dansers. Binnen de stijl kan je speels en brutaal zijn, zonder uitgesproken agressief of seksueel over te komen. Een speelse kus blazen met een vette knipoog, je rok net dat ietsje te hoog opheffen of een boa die per ongeluk valt… Het kan allemaal want de nadruk ligt op plezier maken en een verhaal vertellen met je bewegingen en gezichtsuitdrukkingen.

Er is geen specifiek genre waar je naar kan wijzen en zeggen dat dat hét genre is voor cheesecake. Doorgaans wordt er gekozen voor muziek met een hoger tempo en heel erg duidelijke beats of accenten om mee te spelen in de choreografie. Ook muziek met duidelijke teksten leent zich heel goed tot dit genre van choreografieën, om deze te gebruiken als basis voor het verhaal dat je vertelt.

De look en iconen

De standaard look voor een cheesecake choreo is een kleurrijke, speelse pin-up. Hier zie je voornamelijk de combinatie van lingerie met jarretellen en stockings met de klassieke lijn achteraan het been. Zo is Bettie Page een duidelijke inspiratie voor heel wat cheesecake dansers. Met haar mooie, maar toch bescheiden uiterlijk, grote glimlach en expressieve ogen belichaamt ze de stijl volledig. Niet alleen haar foto’s zijn de moeite waard, ook haar performance als assistente van burlesque legende Tempest Storm in de film Teaserama is het helemaal waard!

En nu?

Ben je helemaal geboeid door de cheesecake burlesque stijl?

  • Laat je inspireren door onze online academy reeks over cheesecake burlesque!

  • Hou onze sociale media in de gaten voor onze cheesecake gethematiseerde burlesque reeksen en workshops.

  • Lees meer in het boek The Art of Pin-up door Dian Hanson.

    • The Burlesque Handbook by Jo Weldon

    • Pretty Things by Liz Goldwyn

    • Burlesque, the Art of Tease by Dita Von Teese

Vorige
Vorige

Mijn Burlesque must-haves

Volgende
Volgende

Interview met een danser - Crimson Femme